Meteen naar de inhoud

7x de beste soorten kaarsen wax: voor- & nadelen per soort

Wat is de beste kaarsen wax en waar let je op bij het kiezen van wax voor kaarsen maken? We zetten de voor- en nadelen van zeven soorten op een rij!

De beste kaarsen wax om zelf geurkaarsen te maken

Een van de belangrijkste benodigdheden om zelf kaarsen te maken is een hoogwaardige kaarsenwas. Maar wat is de beste wax om zelf kaarsen te maken? In totaal zijn er zeven soorten waar je uit kiest: koolzaadwas, kokoswas, bijenwas, sojawas, palmwas, gelwas en paraffine was. We zetten per soort de voor- en nadelen op een rij en je leest waar je op moet letten bij het kiezen van de beste kaarsen wax.

1. Koolzaadwas

Koolzaadwas is een plantaardige wax voor kaarsen die gemaakt wordt van koolzaadolie, gewonnen uit zaden van de koolzaadplant. We vinden dit de beste kaarsen wax, omdat het een natuurlijke en duurzame keuze is. De koolzaadplant groeit op veel plekken in Nederland en Europa, waardoor je een product dicht bij huis kiest. Koolzaadwas heeft een laag smeltpunt, een zacht textuur, een lichtzoete geur en brandt langer dan andere wassoorten.

Koolzaadwas 2,5 kg
Europees Koolzaadwas 2kg

2. Kokoswas

Kokoswas is een plantaardige wassoort gemaakt van kokosolie. Een kokosboom heeft een hoge opbrengst, wat kokoswas een duurzame keuze maakt. Omdat kokosplanten vooral in Amerika groeien, is het vanwege het transport iets minder duurzaam dan koolzaadwas uit Nederland. Qua brandtijd en prijs zijn de twee soorten vergelijkbaar. Het smeltpunt ligt iets hoger dan bij koolzaadwas en sojawas, maar lager dan bij bijenwas.

3. Bijenwas

Bijenwas is een kaarsenwas die door bijen gemaakt en is een bijproduct van de honingproductie. Deze wassoort is dus milieuvriendelijk, omdat het in de natuur gemaakt wordt. Bij bijenwas heb je weinig last van zwarte rook en het branden van een kaars ruikt heerlijk. Nadelen van bijenwas zijn dat de soort niet geschikt is voor veganisten en dat de wassoort geur minder goed vasthoudt dan bijvoorbeeld koolzaadwas of sojawas. Als je dus specifiek geurkaarsen wilt maken met geurolie, kies je beter voor een andere soort.

Bijenwas Geel 500gr
Bijenwas Korrels 1kg

4. Sojawas

Sojawas is een plantaardige kaarsen wax en wordt gemaakt van sojabonen. Dit is duurzamer dan bijvoorbeeld paraffine wax, maar scoort een stuk lager qua duurzaamheid dan kokoswas, koolzaadwas en bijenwas. De sojaboonindustrie is namelijk verantwoordelijk voor veel ontbossing en er wordt veel gebruik gemaakt van pesticiden. Daarnaast wordt sojawas in Zuid-Amerika geproduceerd, waardoor het qua transport minder duurzaam is. Een voordeel van deze soort is de lange brandtijd.

Sojawas Groot 5kg
Sojawas 2 kg

5. Palmwas

Palmwas is een plantaardige kaarsen wax die gewonnen wordt uit palmolie. We raden deze wassoort af, omdat het een milieuonvriendelijke keuze is en qua prijs of brandtijd geen voordelen heeft ten opzichte van alternatieven. Er wordt veel regenwoud gekapt voor de productie van palmolie, waardoor bedreigde diersoorten hun leefgebied verliezen. Als je plantaardige kaarsenwas wilt, kies je beter voor koolzaadwas.

6. Gelwas

Gelwas is een transparante wassoort met een gel-achtig textuur. Eigenlijk is het geen kaarsen wax, omdat het gemaakt wordt van minerale olie en polymeren. Deze soort gebruik je als je decoratieve kaarsen wilt maken, bijvoorbeeld met ingesloten voorwerpen, een weerspiegelend effect of glitters. Voor gewone geurkaarsen raden we deze soort af, omdat het weinig voordelen biedt en een ondoorzichtige soort er mooier uitziet.

7. Paraffine kaarsen wax

We vinden paraffine wax de slechtste keuze wat betreft de beste wax om zelf kaarsen te maken. Bij het branden van deze aardolie-gebaseerde was komen giftige chemicaliën vrij die niet goed voor je gezondheid zijn. Ook is de brandtijd van deze wassoort laag, waardoor je kaars sneller op is. Echter, paraffine wax wordt veel gebruik omdat het goedkoop is. Voor geurkaarsen van hoge kwaliteit en zonder giftige chemicaliën kies je niet voor paraffine was.

Als je zelf kaarsen maakt, zijn er een aantal dingen waar je op let bij het kiezen van de beste kaarsen wax. Dit zijn dezelfde punten als waarop we de zeven soorten kaarsenwas hebben beoordeeld.

Duurzame wassoorten zijn natuurlijk en biologisch afbreekbaar. De meest duurzame plantaardige wassoort is koolzaadwas, wat in Europa of zelfs in Nederland geproduceerd wordt. Ook bijenwas is een natuurlijk en milieuvriendelijke keuze die dichtbij huis geproduceerd wordt, maar deze soort is niet geschikt voor veganisten.

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je zelfgemaakte kaars kies je voor een soort met een lange brandtijd. Hoe lang een kaars zal branden verschilt namelijk nogal per wassoort. De soorten met de langste brandtijd zijn bijenwas of sojawas.

Sommige wassoorten hebben van nature een mooie kleur en aangename geur, terwijl andere wassoorten geur- en kleurloos zijn. Als je geen geur- en kleurstoffen toe wilt voegen, is bijenwas een goede keuze die er van nature mooi uitziet en goed ruikt. Als je eigen geurstoffen en/of kleurstoffen toe wilt voegen, kies je bijvoorbeeld koolzaadwas.

Het smeltpunt verschilt per soort kaarsen wax. Een hoger smeltpunt, zoals bij bijenwas en sojawas, is ideaal voor pilaarkaarsen. Een lager smeltpunt, zoals bij koolzaadwas en kokoswas, is beter voor containerkaarsen.

De kosten van kaarsenwas variëren per soort, afhankelijk van de herkomst en kwaliteit. De goedkoopste keuze is paraffine wax, een milieuonvriendelijke soort met een lage brandtijd. Bijenwas is een van de duurste soorten, maar daar staat een lange brandtijd en duurzaamheid tegenover.

Kaarsen maken benodigdheden

Direct aan de slag met zelf kaarsen maken?